JOULUA ODOTELLESSA

Kun katselee syksyä taaksepäin, ei voi muuta kuin todeta, että taas aika on mennyt todella nopeasti. Neljä kuukautta täällä ollessa täyttyy kolmen päivän päästä. Syksyyn mahtuu monia eri tapahtumia. Suomalaiset messut ja lauluillat vetivät jälleen suomalaisia koolle kuuleman Jumalan Sanaa ja laulumaan lauluilloissa toivevirsiä.

Vihin suomalaisia pariskuntia sykyn aikana kaksitoista. Kaikkiaan olen vihkinyt kahden ja puolen vuoden kuluessa yhteensä seitsemänkymmentä paria. Ensimmäinen vihkiminen oli jo samana päivänä, kun saavuimme Rodokselle. Suurin osa vihkimisistä oli täällä Rodoksella, yksi oli Kreetalla Hersonissoksessa, yksi lähellä Albanian rajaa, Pargassa. Rodoksen vihkipaikkana meillä oli Monte Smithin kukkulalla olevan luolakappelin edusta. Yksi vihkimisistä pidettiin meillä pappilassa, yksi Koskinoussa morsiamen vanhempien kotona. Pappilan vihkimiseen nuoripari tuli laivalla Marmarikselta Rodokselle ja lähti samana päivänä takaisin Turkkiin.

Pidimme Mikkelinpäivän messun Ateenassa Merimieskirkolla. Joulumessut yhdistettynä Kauneimmilla Joululauluilla olivat Thessalonikissa, kolmessa paikassa Kreetalla sekä Kosin saarella. Osallistuimme myös Haniassa Hanian suomalaisten ja Hanian Suomi-koulun 20-vuotisjuhlaan. Ateenassa olimme Suomen suurlähettilään kutsumana Itsenäisyyspäivän juhlassa.

Kauneimpia Joululauluja lauloimme Rodoksella ensimmäisenä adventtina. Rodoksen joulukirkko oli eilen 7.12. Joulukirkon jälkeen suuntasimme kulkumme Evangelimos kirkkoon, jossa oli ekumeeninen Carols service. Kanttorimme soitti englanninkieliset yhteislaulut ja johti suomalaisen kuoron esitykset. Itse pidin tilaisuudessa Suomen kirkon joulutervehdyksen samalla kertoen joulun ilosanomasta englannniksi.

Syksyyn mahtuu myös erään suomalaisen rouvan siunaustilaisuus Embonan kirkossa. Perheen poika pyysi minua pitämään puheen paikallisen papin puheen jälkeen kirkossa. Hän oli pyytänyt tähän luvan Rodoksen metropoliitalta. Puheeni jälkeen lauluimme kirkossa Maa on niin kaunis -virren.

Syyskuussa Lapuan tuomiokirkkoseurakunnan lapsikuoro, johtajanaan kanttori Paula Pääkkönen, konsertoi Oriens salissa. Kuoron konsertti kokosi Oriens salin täyteen väkeä. Syys-lokakuun vaihteessa oli San Franciskus kirkossa kolmena iltana urku- ja kuorokonsertit.. Viimeisenä iltana kanttorimme säesti kuoroa konsertissa. Kanttorimme on myös soittanut Santa Marian katolisen kirkon messuissa.

Täällä on ollut erittäin lämmin ja kaunis syksy. Viimevuotisilta ukkosmyrskyiltä on vältytty ja pikkusia sadekuurojakin on saatu vain muutamana päivänä. Lämpötila on ollut päiväsin 20 asteen lukemissa ja aurinkoa on paistanut pilvettömältä taivaalta. Torstaina sitten täytyykin jälleen totutella talveen, lumeen ja räntään.

Oikein Hyvää ja Siunattua Joulua teille kaikille lukijoille ja Onnellista Uutta Vuotta!